vylov 1 20221010 1263896311Čtvrteční dopoledne 6. 10. strávila třída 5. B venku. Účastnili jsme se akce, která se jmenovala Výlov pražských rybníků a konala se u rybníka Asuán v Prokopském údolí. Když jsme došli na místo, viděli jsme vypuštěný rybník Asuán, ve kterém zbylo jen pár kaluží. Po chvíli přišlo i pár dalších tříd z jiné školy a program na čtyřech stanovištích mohl začít. První stanoviště se věnovalo poznávání ryb, Pan lektor vytahoval živé ryby z kádě a my jsme je poznávali. Bylo jich hodně a některé jsme nedokázali identifikovat, ale pan lektor nám vždy pomohl.

Na druhém stanovišti byli savci, kteří žijí u vody. Na stolku byli vycpaní bobr, nutrie a ondatra. O těch jsme si povídali, a pak jsme si mohli osahat zuby bobra, či srst norka. Nakonec jsme si zasoutěžili v kousání tyčinky předními zuby, jak to dělá bobr.

Třetí stanoviště bylo o vodních ptácích. Postupně jsme poznávali kachnu, ledňáčka, lysku a volavku. Dozvídali jsme se, čím se živí, jak loví, jak se ve vodě pohybují. Některé ptáky jsme poznávali podle hlasu z vábničky. V soutěži jsme lovili jídlo ve vodě jako kachny.

Čtvrté a poslední stanoviště se věnovalo rybářství. Zde jsme se dověděli, jak se ryby chytají, jaké návnady se používají, jak bývají rybáři oblečení. Nakonec jsme si vyzkoušeli lovení dřevěných ryb na udici.

Akce se nám líbila, byla zajímavá a něco jsme se naučili.

 

Vítek Sandner, žák 5. B