technicke muzeum 1 20230214 1374544367 Třída 5. B v rámci vlastivědného projektu navštívila Národní technické muzeum, aby se seznámila s tím, jak lidé v naší zemi v 19. století cestovali. V muzeu jsme se rozdělili do skupin a vyhledávali jsme odpovědi na otázky z pracovních listů, které nám muzeum poskytlo.


První otázky se týkaly železniční dopravy, a proto jsme mohli vidět vozy koně spřežky, největší parní lokomotivu zvanou Haboun a nahlédnout do salonního vozu císaře Františka Josefa I., kde jsme hledali rozdíly ve vybavení jídelního vozu.

 


V části věnované letectví si skupinky prohlédly letadlo Jana Kašpara a dověděly se, že se svým letadlem uletěl 121 kilometrů z Pardubic do Chuchle, při čemž mu jedinou navigací byla železnice a řeka Vltava.
V nejvyšším patře muzea si pak děti prohlédly maketu prvního šroubového parníku na světě, který sestrojil Josef Ressel. a zjistily jeho jméno – Civetta.
A to nebylo všechno, v pracovních listech děti řešily i další rébusy a přesmyčky týkající se dopravy v 19. století. Všechny skupiny se s úkoly vypořádaly skvěle.
Nakonec jsme se všichni vyfotili u prvního automobilu u nás, o kterém jsme se již spoustu zajímavostí dověděli v hodinách vlastivědy.

 

Učitelky: Karla a Saša