salzburg 1 20221214 1193778298V pátek 9. 12. vyjeli žáci naší školy na vánoční trhy do Salzburgu. Cesta tam i zpátky byla sice dlouhá, ale všichni ji zvládli skvěle. Někteří hráli hry, poslouchali hudbu, jiní se dívali na filmy, nebo si jen tak povídali. 


Salzburg nás přivítal pošmourným počasím, proto jsme se nejprve posilnili obědem v obchodním domě, a pak jsme vyrazili do centra Salzburgu. Po cestě jsme prošli zahradami místního zámku, na mostě pro pěší jsme obdivovali krásný výhled na město a hrad a na chvilku jsme se  zastavili u rodného domu Mozarta. 
Pak jsme se vrhli do víru vánočního Salzburgu, kde jsme se museli prodírat přes davy turistů, abychom mohli dojít k lanovce na hrad. Bohužel nám počasí nepřálo a vrcholky Alp z vyhlídky hradu byly zahalené v mracích, ale výhled na město byl skvělý. Na hradě jsme navštívili muzeum marionet, kde jsme obdivovali různorodé loutky a někteří se nechali vyfotit s překvapením v krabici.
Již se nám trochu setmělo, proto jsme konečně navštívili krásně osvětlené vánoční trhy. Prodávané zboží se zcela lišilo od toho, co můžeme vidět v Praze. Na tržišti prodávali bílé andílky, bílé a červené ozdobné koule na vánoční stromečky, ručně vyšívané ubrusy a dečky, čajové směsi a různé, nám neznámé, cukrovinky. Kdo chtěl, mohl se občerstvit u stánků s tradičními rakouskými jídly. Během návštěvy trhů jsme si všichni nakoupili dárky pro radost a vánoční dárky pro své blízké. A pak nás již čekala zasněžená silnice cestou domů.
Poznávání jiných vánočních tradic je skvělé a Salzburg byl na to jako stvořený. Příští rok navštívíme určitě další vánoční trhy, třeba v Drážďanech.

 

 

Učitelé: Jan, Soňa, Karla