Vytisknout

Ve středu 21. listopadu se na naší Základní škole Janského konal Paralympijský den. Účastnili se ho žáci 5. ročníků a 7. třída. Na začátku našeho Paralympijského dne se konala beseda, kde se žáci setkali s plavkyní se zdravotním postižením Kateřinou Komárkovou, která přednášela o Paralympijských hrách a své účasti na nich.


Následoval půldenní program, kde žáci i jejich vyučující mohli poznat a hlavně vyzkoušet si pohybové aktivity a sporty lidí s různým typem zdravotního postižení.
Na každém stanovišti byl přítomen student FTVS univerzity Karlovy, který vše vysvětlil. Žáci si tak mohli zkusit např. „sport na vozíčku“ - basketbal na sportovním vozíku, curling, boccia, i paralympijský sport pro osoby se zrakovým postižením zvaný „goalball“.
Taktéž si vyzkoušeli i činnosti zaměřené na nácvik prostorové orientace bez zrakové kontroly či pohyb na ortopedickém vozíku v bariérovém prostředí.
Děti se dozvěděly, jak postupovat při pomoci lidem se zdravotním postižením; např. lidem na vozíčku při přesunu do schodů. Všichni získali spoustu nových informací, které zpracovali a ohodnotili ve vlastním písemném projevu.

 

Cílem realizovaného programu bylo seznámení žáků a pedagogických pracovníků
s problematikou života osob se zdravotním postižením a zlepšení postojů k osobám se zdravotním postižením, jenž by měly vést k respektu k osobám s odlišností a ke vzájemnému porozumění.

Zuzana Paďourová

Podělte se o informace s ostatními