muzeum 1 20181003 1802332006Už velký myslitel českého národa, Jan Ámos Komenský, se domníval, že škola je základ života.

Škola pro dítě není jednoduchým učilištěm, ale složitou společenskou situací. Dítě v ní prožívá kus svého života, v němž je osobnost učitele významným činitelem. Cílem výchovy ve škole je podchytit zájem dětí, upravit pracovní návyky, vytvořit dobrý kolektiv a pochopitelně – zásobit je vědomostmi.

Důležité je, aby se děti naučily samostatně pracovat, kriticky a samostatně myslet, systematicky se učit. Škola a rodina jsou pro dítě velké autority. Pro dítě je důležitý jeho vývoj a rozvoj jeho aktivit, které jsme obohatili o poznatky v Muzeu policie, ve kterém děti získaly přehled v dopravní, letecké, cizinecké a pohraniční policie. Prohlídku jsme připravili s paní učitelkou pro žáky 2.A a 1.A.  Pro děti byla zajímavá výstavní síň, a také i venkovní prostory, které byly upravené na přírodní galerii, v rámci které vzniklo dopravní hřiště.

 

Centrum dopravní prevence při Muzeu Policie ČR obdrželo 26. 11. 2007 v Bruselu cenu v rámci Road Safety Awards v kategorii "Institutions category for the clarity and educational quality of its proximity interventions."  O zřízení Muzea Policie České republiky bylo rozhodnuto v roce 1990 a expozice byla pro veřejnost otevřena dne 12. dubna 1991. První policejní organizace byla vytvořena ve Francii za vlády Ludvíka XIV. Téměř po sto letech, roku 1754 dochází k vytvoření policejního úřadu ve Vídni, který se stal základem rakouské centrální policejní organizace. Marie Terezie vydala v roku 1764 instrukci pro české gubernium a Jozef II. zřizuje v roku 1785 policejní úřady v Praze, Brně, Opavě, Linci, Lvově, Štýrskem Hradci a Terstu.

Muzeum policie dokumentuje historii, vývoj a činnost bezpečnostních sborů na území bývalého Československa od doby jeho vzniku po současnost.