Vytisknout

pns logo 1Ve čtvrtek 20. června od 16 hodin se ve společenském sále ZŠ Janského uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dětem přibližuje vzpomínky čtyř pamětníků z Prahy 13, jejichž životy ovlivnily dějinné události 20. století, které se odehrály na území České republiky.

 

 Do projektu Příběhy našich sousedů, který se na Praze 13 konal letos poprvé, se zapojily celkem čtyři žákovské týmy ze dvou zdejších základních škol. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ Janského a FZŠ Brdičkova. V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci, která se bude konat 20. června od 16:00 v Kinosále ZŠ Janského. V rámci slavnostního podvečera odborná porota posoudí zpracovaná dokumentární díla žáků i jejich prezentace před publikem. Prezentace je přístupná veřejnosti.

Projekt Příběhy našich sousedů se v městské části Praha 13 uskutečnil v jarním běhu 2019 pod metodickým a organizačním vedením společnosti Post Bellum a za finanční podpory Magistrátu hlavního města Prahy. 

Od roku 2012 do dubna 2019 se do projektu Příběhy našich sousedů v celé České republice zapojilo už 663 českých škol s 4276 žáky a studenty, kteří zdokumentovali už 1015 pamětnických příběhů. Cílem nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Výsledné dokumenty je možné zhlédnout na webu www.pribehynasichsousedu.cz.   

 
 
 
 
Podělte se o informace s ostatními